Fotografering av original

När du har en ny bild som inte tryckts hos oss tidigare behöver du först fotografera originalet, antingen själv eller hos oss. Med fotografering spelar det inte så stor roll hur stort originalet är. Scanning kan också fungera men du begränsas av scannerns storlek och resultatet kan upplevas som lite platt med vissa original, exempelvis om det är målat med olja eller akryl med mycket gräng. 

Fotografering hos oss

Om du vill ha hjälp med fotografering, ange det i din offertförfrågan (länk).

Fotografera gärna själv

Den största utmaningen med foto av konst är att få ett jämnt ljus över hela originalet. Vi har tagit fram följande kostnadseffektiva metod som inte kräver en fotostudio och specialkompetens. Med dagens kameror kan detta ge tillräcklig bildkvalitet och du slipper lämna in ditt original. Det är dock inte helt riskfritt på grund av väder och annat så var försiktig, du gör detta på eget ansvar.

Innan du överväger att fotografera själv behöver du veta vilken upplösning din kamera klarar av. Din kamera behöver klara minst 6 megapixlar (MP) för utskrift i A4, 11 MP för A3 och 22 MP för A2. Du kan enkelt googla på vad just din kamera eller smartphone klarar av. Du kan läsa mer om pixlar här (länk)

Om du använder en smartphone eller platta:

    • Fotografera utomhus (när det är uppehållsväder) så nära kl 12:00 som möjligt för bästa möjliga ljus. Sommartid är allra bäst men vintertid går också bra. Ett visst blåstick av vinterljuset kan justeras av oss. 
    • Tänk på att regnstänk och fåglar kan orsaka skador. Känsliga original som akvareller och liknande måste fotograferas i en mörklagd studio med dagsljusbelysning av hög kvalitet.
    • Ställ motivet i skuggan av ett hus för att få ett jämnt ljus. (Se upp för fåglar, regn och annat så du inte råkar ut för något med ditt original)
    • Använd inte digital zoom. Gå istället så nära att du får med så lite som möjligt runt omkring tavlan då det ger flest bildpunkter, men se samtidigt till att få med lite av papprets/canvasens vita färg om möjligt.

Om du använder en vanlig kamera:

    • Gör som ovan men sätt tiden till maximalt (det vill säga inte längre tid än) 1/125 sekund, samt bländare 6 (ungefär) och ISO 200.
    • Använd även ett stativ för att undvika rörelseoskärpa. Använd gärna kamerans stabiliseringsinställning om det finns. Har du en fjärrutlösare eller timer är det allra bäst. Annars, var försiktig när du trycker på avtryckaren.
    • Du kan även använda en fysisk zoom-lins av bra kvalitet vilket gör att du kan ha stativet på ett fast avstånd om du föredrar det. (Billiga zoom-linser ger ofta lite sämre ljus i hörnen av bilden)

Mer om grafiska begrepp

Läs gärna även denna sida för mer om grafiska begrepp som är bra att känna till.